Dag 269 av 280

Fostrets utveckling - gravidvecka 39 (38+2)En genomsnittlig bebis är lite över 50 cm lång och väger strax under 3,5 kg när den föds, men det är också vanligt och helt normalt att bebisen väger allt mellan 2,5 och 4 kg.

Fostervattnet, som var klart från början, är nu mjölkaktigt från det som avsöndrats under graviditetens förlopp, bl a ovanhud som ger plats för den nya hud som växer underifrån.

På TV börjar förlossningen typiskt med att vattnet går – mitt i en folksamling, såklart – och fortsätter med ögonblickliga sammandragningar. Om du gått och oroat dig att detta kommer att hända dig, kan du med all sannolikhet sluta. Fosterhinnorna brister i mindre än 15 % av fallen och även om det sker så brukar bebisens huvud fungera som propp (däremot kan du märka, att det läcker om du ligger ner). Det bästa är att du tar det lugnt om det sker – det kan ta timmar innan värkarna börjar – och ringer BVC eller din läkare. Din kropp kommer att fortsätta producera fostervatten tills bebisen är född, så du kanske får rådet att stanna hemma tills värkarna har satt igång, eller eventuellt igångsättning.

Och vad gör du om veckan går och ingen bebis kommer? Inget att vara orolig för. Bara 5% av alla barn föds på sitt beräknade förlossningsdatum och man väntar i allmänhet minst två veckor innan man bedömer dig som överburen. Läs mer om
hur du kan göra om du går över tiden.

• Observera, att forskning har visat att barn utvecklas i sin egen takt – även i livmodern. Sidorna om fostrets utveckling har gjorts som en allmän guide till hur din bebis växer.

Skrivet för Sverige Godkänt av BabyCenters
medicinska rådgivare
Visa källor

Egna anteckningar: Idag är det 11 dagar kvar till BF med andra ord börjar denna "lilla" resa lida mot sitt slut. Tänk att man har gått och burit på denna lilla varelse i 9 månader(280 dagar). Det har varit i blandade känslor,oro och glädje. Humöret har svängt fram och tillbaka i alla dessa månader och kroppen har ropat på hjälp. Och nu,nu ska allt snart vara över. Även om jag har varit gravid 2 ggr tidigare så har ingen graviditet varit den andre lik.Det har inte ens gått att jämföra. Det ska både bli skönt och lite ledsamt att magen snart försvinner.Även om det är ett jäkla jobb att bära på denna mage så är det samtidigt mysigt. Men självklart ska det bli helt underbart att få hålla bebben i famnen (OM allt går som det ska)....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0