Dag 225 av 280

Fostrets utveckling - gravid vecka 33 (32+0)

Då var det dags att gå in i ännu en ny vecka. Skriver lite oregelbundet nu,men så får det bli.


Nu väger bebisen ungefär 2 kg och är cirka 44 cm lång. Nu bör bebisen (åtminstone för dig som är förstföderska) göra sig redo inför födelsen genom att vända sig upp-och-ner, så att huvudet pekar nedåt i bäckenet.

Under de kommande veckorna håller din barnmorska ett öga på bebisens postition – vissa bebisar får för sig att de ska
vända sig uppåt igen.

Din bebis kranium är fortfarande lite mjukt, eftersom benen inte riktigt sitter ihop ännu – delvis för att förlossningen ska bli lättare. Människor föder barn med ovanligt stort huvud i förhållande till mammans bäcken och detta möjliggörs av att huvudet kan tryckas ihop lite under förlossningen. Övriga delar av bebisens skelett hårdnar däremot nu och huden håller på att bli mindre röd och skrynklig.

Om du är förstföderska, kanske bebisen vänder sig nedåt denna vecka och placerar huvudet mot livmoderhalsen. (Detta händer i ungefär hälften av alla förstagångsgraviditeter.) Om du är omföderska, är det vanligt att detta inte sker förrän sista veckan innan bebisen föds – och i vissa fall inte förrän
förlossningen börjar. Vill du föda utan medicinsk smärtlindring? Här kan du läsa om icke-medicinska ("naturliga") metoder.

Får du svullna fötter och vrister mot dagens slut? Vätskebindning i kroppen, s k
ödem, är ofta värre senare på dagen eller om det är varmt. Märkligt nog kan detta förvärras av vätskebrist. Din kropp – i synnerhet dina njurar – och bebisen behöver mycket vatten. Om dina händer eller ditt ansikte plötsligt sväller upp, är det viktigt att du kontaktar läkare – det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

• Observera, att forskning har visat att barn utvecklas i sin egen takt – även i livmodern. Sidorna om fostrets utveckling har gjorts som en allmän guide till hur din bebis växer.

Skrivet för Sverige
Godkänt av BabyCenters medicinska rådgivare

Egna anteckningar: Idag är det BM-besöks dags och vi ska dit i eftermiddag. Jag hoppas att bebben växer som den ska och att allt är bra där inne. Ibland önskar man sig en tittlucka så man kan ta sig en kik för att se om allt står rätt till. H*n har väldigt mycket hicka där inne,en väldigt obehaglig känsla när det hickas. Enligt BM är hicka ett tecken på en aktiv bebis.I morgon är det åter dags för järnet. Gick bra i Tisdags,gillar dock inte nålar men har börjat vänja mig nu. Långtråkigt att ligga där ensam med dropp och bara vänta på att "burken" ska ta slut. Men detta är ju snart över så det är ingen idé att klaga. =) Vi längtar efter dig lille babin....


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0