Dags för mer erfarenhet,tips och råd.

Tog mig lite tid för att söka upp lite böcker om uppfostran och barn i trots åldern. För även om Haley's beteende är tillfälligt så skadar det inte med lite mera erfarenhet och information.

Hittade 2 böcker som nu är beställda och väntas komma inom kort.
 

Rävungen är berättelsen om sexåriga Sheila, en begåvad men emotionellt störd flicka. När hon binder fast en liten pojke vid ett träd och tänder eld, inser man att hon är farlig för sin omgivning och beslutar att hon skall tas om hand för vård. I väntan på en ledig plats på sjukhus hamnar hon i Torey Haydens klass för psykiskt handikappade barn. Nu börjar en hård och tidvis mycket otacksam kamp för att återge den lilla flickan hennes människovärde och hennes tilltro till omvärlden.

Denna har absolut inget med Haley's beteende att göra,men fastnade starkt för denna bok.

I januari 2004 fanns det plötsligt ett nytt ord på allas läppar: curlingföräldrar.

En curlingförälder gör allt för att sopa rent framför sina barn så att de snabbt, lätt och smärtfritt ska ta sig fram i livet.

Ett servicebarn betjänas av sina föräldrar utan att det krävs så mycket tillbaks av dem.

Men priset för detta är högt: vi får föräldrar som inte klarar av att sätta gränser och barn som inte kan visa respekt för vuxna och andra barn.

Många kände igen sig i Bent Hougaards beskrivning av den moderna föräldra/barnrelationen och diskussionen om våra olika roller tog rejäl fart. Den typiska curlingföräldern är ganska välutbildad, jobbar hårt, upplever sig som stressad och har höga ambitioner när det gäller barnen. Dessa ska inte behöva sakna något och de ska få uppleva tillvaron som lustfylld och stimulerande. Därför "sopar vi banan" framför dem, låter dem själva fatta olika beslut för att på så sätt undvika konflikter, men missar samtidigt en viktig poäng: barn är inte små vuxna som man ständigt kan förhandla och resonera med. De har inte alla verktygen för hur livet ska levas på bästa sätt, utan behöver föräldrar som vågar vara vuxna och som sätter gränser.

Detta är boken som lanserade begreppet curlingförälder och lär oss hur föräldrar att våga vara vuxna och sätta gränser för våra barn.

I Curlingföräldrar och servicebarn visar författaren på problemen, ofta på ett tillspetsat och humoristiskt sätt, och ger också förslag på hur vi kan hitta nya vägar till den goda barnuppfostran där barn får lov att vara barn och där vuxna vågar ta sitt ansvar.

Böckerna är beställda från adlibris.com


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0