Dag 131 av 280
Graviditeten rullar på och jag känner mig verkligen GRAVID nu. Jag är bara i vecka 18+4,alltså vecka 19.Och idag har jag "bara" 149 dagar kvar innan beräknad förlossning.Har alltså gått 46,8% av tiden. Har sammandragningar titt som tätt och huvudvärken knackar på varje dag. Men visst är det helt underbart att vara gravid trots alla negativa delar?! Tänk att ett litet liv växer och utvecklar alla organ m.m inne i våra "magar". Tänk vad våran människokropp kan skapa. Helt ofatbart. 19 Maj känns som en evighet och fast mina barn kommit tidigare än vad dom skulle,så vågar jag inte hoppas på att detta lilla underverk ska dyka upp tidigare än planerat.
Så länge bebben är frisk får h*n komma när h*n vill.
Vecka 19 (18+4)
Kroppen: Nu börjar du komma halvvägs genom graviditeten. Det kan vara bra att reflektera över sin livssituation och det som ska komma. Tanken förändras från ”nu är jag gravid” till att ”nu väntar jag barn”.
Blodvärdet sjunker och barnet behöver mycket järn. Nästan alla gravida kvinnor behöver ta järntillskott. Blodtrycket kontrolleras regelbundet på barnmorskemottagningen. Det är vanligt att det sjunker lite, eller stannar på samma nivå som tidigare. Om blodtrycket går upp kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.
Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition.
Fostret: Små, ljusa hårstrån så kallade lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.
Träningstips
Ta gärna promenader, simma eller gympa i den utsträckning och takt som känns behaglig. Cykling är också bra, det stabiliserar bäckenet. Du kan även träna upp samarbetet mellan nerver och muskler i bäckenet genom knipövningar. Dra ihop musklerna i bäckenbotten, mjukt men kraftfullt och håll sedan kvar så länge du kan och släpp sedan efter. Upprepa några gånger. Genom att man lär sig behärska bäckenbotten så underlättas förlossningsarbetet och gör att du snabbt kommer i form efteråt.