Onyttigt

Ibland glömmer jag bort att detta är en inredningsblogg och ingenting annat. Och nu verkar det ha blivit lite mer som en sådan där tråkig Mamma blogg. Tänkte bryta detta mönster idag och visa lite barn inredning.
 
Blev riktigt sugen på att klicka hem dessa skapelserfrån barntyger.se.
Ska nog försöka ge mig på att sy liknande skapelser. =)
Visst är dom ursöta? hehe
      

 


Kalas och oväder.........

Helgen har varit händelserik med kalas och snöoväder. Riktigt mycket snö har öst ner över sverige och våran "by". Bilar har varit insnöade,fastnat och skapat olyckor. Ja nu har vi i alla fått den där vintern vi bönat och bett om i alla år. Klagat har vi gjort över att vi knappt haft någon vit jul. Ja,nu har vi fått så vi teg i alla fall.
Men inget ont som inte har något gott
med sig,eller vad säger man?

Kalas blev det i alla fall,dock kunde ju inte alla komma pga ovädret. Men efter mycket skottande och hämtande så fick barnen sitt kalas.I morgon är det dags att väcka Haley på morgonen med paket och vacker sång. Tänk att det är 4 år sen jag fick känna hennes varma lilla bebis kropp i min famn. Hon blir så stor min älskade ängel.

I morgon kommer gänget som inte kunde komma i Lördags. Om med gänget menar jag min bror och hans Hilda. Låter som en hel skock ska komma,men så är det inte.

Kalaset blev i alla fall lyckat även om inte alla kom. Barnen fick öppna sina efter längtade presenter och fick äta sina tårtor. Vad kan man mer begära.







Snön täcker ju det mesta nu förtiden,och för att vi inte ska glömma denna vinter kan man ju alltid ta ett kort. Jag har tagit några få,men hinner nog med att ta några fler innan snön försvinner. Ska ju vara vinter i 1,5 månad till. Gissar på en vit Midsommar!Härligt........
Wilma har dessvärre haft lite problem med att kunna göra sina behov. Har inte alls varit lätt att hjälpa henne på traven på våran baksida. Stackars hund som får trava i denna djupa snö.


Våran baksida. Lekstugan syns knappt längre.

Wilma på bajs äventyr

Men envis som hon är så lyckades hon ta en liten tripp i alla fall. =)

Nu ska jag fixa i ordning lite att äta och sedan,ska jag bege mig till staden för att köpa lite tillbehör till i morgon.
Haley längtar och vill redan gå och lägga sig. Minns själv hur jobbigt det var att sova dagen innan den stora dagen. Men vi får hoppas hon lyckas somna ikväll.


Ingen Vanlig Dag!



Idag har det firats för fullt här hemma.
Hade ställt klockan på halv 6 så vi hann fira innan pappsen åkte till jobbet. Sonen fick vakna upp till "vacker" sång och presenter. (överdriver det där med vacker sång,bara så ni vet:) Ni kan säker gissa vad som fanns i dom flesta paketen. Bilar och traktorer så klart.Det är ju Casper's ALLT...
Pappa åkte till jobbet och vi gick upp för att fortsätta dagen med lek och mys.
Sen kom mormor tanten på frukost,och sen bar det iväg till stan för att köpa kakor och lite annat till kalaset.
Nu på kvällen har Mormor och Morfar varit här och firat med hembakad tårta.
Och nu sover 2 åringen och prinsessan. 

I morgon blir det fullt ös här hemma.Kusinerna kommer över på kalas.Och övrig släkt. 
Så det första som ska göras i morgon när vi vaknar är att städa och göra tårtor.
Blåsa en och annan ballong står på listan oxå.

Nu ska det återgås till att kika på tv och göra garn katt.
Ha en fortsatt trevlig Fredagskväll! 


Vintage Online Store



Av en ren slump hamnade jag på en helt dunder mysig sida. Kände bara att jag var tvungen att tipsa om denna.
Tussilago är en vintage onlineshop med mycket mysiga saker. Går inte beskriva,ni får klicka in där ist!Klicka HÄR så kommer ni dit.

Önskar dock jag hittat denna sida lite tidigare.Hittade massor med söta kalas detaljer,som jag mer än gärna velat klicka hem till barnens kalas.


 

 


Alla bilder är lånade från: Tussilago

För 2år sedan



Tänk att idag för 2 år sedan var jag helt omedvetande om att jag snart skulle få hålla i min lille son. Att Haley snart skulle få en frisk liten lillebror.(förutom klumpfot).
Att värkarna skulle starta efter Haley's första danslektion. =)

Klockan var runt halv åtta på kvällen när jag började känna värkar. Tog mig ett bad för att kunna känna om det var förvärkar eller om "arbetet" nu startat. Värkarna gav med sig och jag insåg då att lillen där inne försökt "lura" mig.Min Mamma som kan vara väldigt ihärdig med att tjata (alltså precis som alla andra mammor) =) började självklart bli orolig och ringde hem stup i minuten. Klockan 23 orkade hon inte längre hålla sig ifrån utan knackade på min dörr. Vid den tiden hade värkarna börjat igen och denna gången hjälpte det inte med något bad. H*n ville alltså ut. Kl 1 kom vi iväg efter att min pappa kommit och tagit över nattpassning på Haley.
 Pappan till barnen var på jobb och hade ca 18 mil hem. Som vanligt lyckas jag alltid övertyga folket runtomkring att det inte är så farligt och att bebben lär inte komma än på många timmar/dagar. Så vid 12 tiden när vi prata trodde han att han kunde somna om. Det innebar alltså att han hade väldans bråttom sen när vi väl var inne på förlossningen och insåg att nu är det snart dags. Jag var öppen 3 cm och trodde att där fick jag allt ligga en hel dag. Klockan var runt 01:30,svårt att minnas helt. Fick en helt underbar barnmorska som verkligen kunde sitt jobb. Efter ca 15 min kanske kom hon in och kikade åter igen på hur mycket jag var öppen. Nu hade jag öppnat mig 8cm och det var bara att rulla in på förlossningen. Där inne fick jag herrans massa lustgas och allt var igång. Herrn hann precis komma när jag fick mina krystvärkar och efter 4 min av dessa kom vår älskade lille Casper ut.

Klockan 02:42 mellan Måndag och tisdag 18/2-19/2 blev vi 2 barns föräldrar. Casper vägde 3390 och var 51 cm lång. Förlossningen gick snabbt och lätt och förutom att "livetsträd" inte kom ut som det skulle så gick allt perfekt.
Nu sitter han är min älskade lille 2 åring och pratar som bara den. Han är vår lille Emil i lönneberga och man förvånas sällan på hur mycket hyss han gör. Orden kommer som hejsan och hans favorit ord är : Cossen,gacon och offa bom= Crossen,Traktorn och Hoppsansa. =)
Imorgon blir det morgonmys med presenter och kanske en och annan bakelse. =) Älskar dig vår lille cross kille

Hjälp!!!

Ge mig inspiration!!!
 Har tappat blogg lusten och orken.


Dag 187 av 280

Fostrets utveckling - gravid vecka 27 (26+4)

Skrivet för Sverige
Godkänt av BabyCenters medicinska rådgivare

Nu väger bebisen ungefär 875 gram och är knappt 37 cm lång från topp till tå. Ögonen öppnar och sluter sig, bebisen sover och är vaken på regelbundna tider och den kanske suger på fingrarna eller tummen.

Sov gott och dröm sött! En del experter tror att bebisar börjar drömma vid ungefär 28 veckor. Vad skulle de drömma om? Ingen vet helt säkert, men hjärnan är mycket aktiv även denna vecka. De karakteristiska vecken börjar uppstå på dess yta och mer hjärnvävnad formas.

Om du känner rytmiska fosterrörelser nu, kan det mycket väl vara hicka – vanligt denna vecka och under resten av graviditeten. Anfallen av hicka brukar inte vara så länge och går över av sig själva. Din bebis fortsätter att andas in vatten snarare än luft.

Nu når livmodern din bröstkorg, vilket kan göra dig
andfådd, om du inte redan är det. Från och med nu och under de sista tre månaderna är det inte ovanligt att drabbas av kramp i benen, hemorrojder, åderbråck och klåda på magen. Inte så kul? Läs vad du kan göra själv för att förebygga och lindra.

• Observera, att forskning har visat att barn utvecklas i sin egen takt – även i livmodern. Sidorna om fostrets utveckling har gjorts som en allmän guide till hur din bebis växer.

Egna anteckningar : Har fortfarande inte fått svar på proverna som togs,så jag antar att dom inte visade något farligt.Däremot fortsätter klådan.Vissa nätter kan jag sova,men oftast inte. Önskar tiden går en aning fortare framåt. =)  Men vem gör inte det.

Är i vecka 27 på bilden


Skogsäventyr och Ljusparty


Bilden är lånad av PartyLite

Helgen har varit lugn och vi har inte gjort så mycket annat än skogsturer och varit på Ljusparty.
Igår tog vi crossen och pulkan på en sväng i skogen.Tog med oss lite fika och bara njöt av naturen. A nästan iaf,att vi nästan frös ihjäl hoppade jag över. När det är -7 ska man nog inte ge sig ut i naturen. Men nu har vi gjort det oxå.
Idag har vi ätit god mat hos mina föräldrar och jag har varit hos en vän på ljusparty(
partylite).Kul att komma ut och träffa folk. Blev dock inget köpt denna gång.
Alla hjärtans dag har vi inte direkt firat. Barnen fick varsin påse med lite spännande och jag fick en fin blomma som sonen valt själv. =) Mer än så har det som sagt inte blivit.
Nä nu får det vara slut babblat om absolut ingenting. Även om ni läser så kanske ni inte direkt tycker det är spännande saker jag skriver om. Det är ju inte direkt så att kommentarerna strömmar in. =)

Nu ska jag ta min snoriga näsa och borsta tänderna för att sedan lägga mig i en nybäddad säng. Underbart.
Hoppas ni haft en riktigt bra helg?
Sov så gott


Alla Hjärtans Dag



Glad alla Hjärtans dag!!!


4 årings kommentar


Haley's kommentar: Hör du väldigt dåligt Casper?
Jag kan köpa nya öron åt dig om du vill!


Pojke eller Flicka?

Jag har alltid varit nyfiken på vad som gömmer sig där inne i magen. Är det en tös eller är det en liten pojke?
Inte för att det spelar mig någon roll vad det är,utan för att det mest är spännande att undra. Så länge barnet är friskt så kvittar könet. Där jag bor får man inte längre ta reda på vad det blir för kön. Könet dirskuteras inte på ultraljudet man gör i vecka 17-18. Vill man veta,får man åka till större stad och betala en liten slant. Har aldrig gjort det även om tanken faktiskt slagit mig. :)

Som alla vet finns det ju myter om hur man kan ta reda på vad det är som döljer sig där inne. Kikade in på familjeliv.se och hittade en lista på olika myter. Kul att kunna jämföra med dessa och sedan se om det verkligen stämde.

Familjeliv.se
Här listar vi tio olika myter om hur man tar reda på könet - prova gärna själv, om inte annat som ett underhållande sätt att fördriva tiden fram till att din guldklimp föds. Du har ju alltid femtio procents chans att gissa rätt.

1. Titta ner
Enklaste sättet är att bara ta en titt söderöver: Är magen låg väntar du en pojke, är magen hög blir det en tjej.

2. Räkna hjärtslag
Nästa gång barnmorskan lyssnar på din bebis hjärtslag så lyssna lite extra nog på vad hon säger. Har bebisen en hjärtfrekvens på 140+ slag per minut är det ett litet flickhjärta som slår. Är hjärtfrekvensen på under 140 slag per minut är det ett killhjärta.

3. Godisgris?
Har du fått ett omättligt sug efter surt och salt? Då väntar du en pojke. Om du istället bara måste ha glass var och varannan dag så blir det en flicka.

4. Indiansk visdom
Enligt en legend om Maya-indianerna kunde de förutsäga könet på barnet genom moderns ålder. Jämför din ålder det år du blev gravid med årtalet då du blev gravid. Är båda jämna eller udda blir det en flicka, är en jämn och en udda blir det en pojke.

5. Fet och finnig
Får du tillbaka din värsta tonårshy under graviditeten med finnar och fet hud? Då ruvar du på en flicka. Enligt myten så stjäl bebisflickan sin mammas skönhet?


6. Ringlekar
Knyt en tråd i en ring, till exempel din vigselring. Låt ringen hänga framför magen. Om ringen snurrar i en cirkel blir det en pojke, om den pendlar fram och tillbaka gömmer sig en flicka i magen.

7. Bosatt över toastolen?
Led du av illamående hela första trimestern - eller kanske fortfarande? Då tyder det på att en liten tjej kommer att titta ut. Slapp du morgonillamående lär det bli en kille.

8. Det hänger på benen
Har du tjocka och svullna ben så blir det en pojke. Har du istället tunna och smala ben så blir det en flicka.

9. Kolla sängläget
Om du tycker det är skönast att ligga på vänster sida väntar du en pojke, föredrar du höger sida blir det en flicka.

10. Kinesiska befruktningskalendern
Antik kunskap som sägs kunna förutsäga könet genom att jämföra ditt födelsedatum med datum för befruktningen.

Min Mage
1.
Min mage sitter mer högt upp än långt ner. (flicka)

2. Sist BM mätte hjärtljuden låg det på 139. (pojke)

3. Ena stunden är jag godis sugen och andra inte. Men så värst sugen på salt är jag inte. Tar mig hellre en apelsin.(flicka?)

4. jag var 24 när jag blev gravid och året var 2009. (pojke?)

5. Ja tack finnar det har jag allt och hyn ska vi inte prata om. (flicka)

6. Har inte testat detta än.

7. Kämpade med illamåendet ända in i vecka 20 om inte längre. (flicka)

8. Benen känns svullna. (pojke)

9. Jag ligger hellst av allt på höger sida,men vänster går lika bra. (flicka?)

10. Enligt kinesisk befruktningskalender blir det en flicka

Nu är det bara vänta och se vad det blir för att se om det stämmer.


Kan någon trolla?


Vecka 26 (25+4)

Då sitter man här igen och gör ingen nytta. Blir totalt tokig på kliningen och måste ha något att göra... Det kliar totalt över allt och jag håller på att klia sönder mig. Det känns som det mer är på insidan än på utsidan det kliar. Underlig känsla som jag hellst av allt skulle vilja slippa. Den driver mig till vansinne. Har lyckats pysslat slut på allt pyssel här hemma,spelat tråkiga spel på nätet,kikat igenom nästan hela
Tradera och läst mina favorit bloggar. Skulle vilja sova slut på dagen,men inte ens det funkar.Igår grät jag till sömns av all denna inre klining.Har fortfarande inte fått svar på provet än.Hoppas på svar i början av nästa vecka.Känns som jag bara klagar hela tiden,men just nu har jag inget annat bättre för mig. Tror jag bestämt mig för att inte gilla att vara gravid. Hade jag bara sluppit denna klining så hade livet och graviditeten varit underbart. Men nu känns det bara som att jag vill få det överstökat så det äntligen kan sluta KLIA. Just nu känns 96 dagar som en evighet. Och önskar att det var bara 6 dagar kvar.Någon som kan trolla bort 90 dagar?


Fredagen

Halva dagen har gått och idag har det blivit lite gjort. Åkte iväg på en liten tripp med barnen och min Mamma och handlade lite fredags mys. När vi kom hem lagade vi lite mat. Och snart är det väl tänkt att vi ska åka cross. och sen njuta av fredags kvällen. Herrn är iväg för att fixa min skit bil som åter igen har hittat på dumheter (bilen alltså). Igår när vi skulle åka till jobbet började en konstig lampa blinka rött och tjuta. Ja då har självklart kylaren på bilen fryst. Varför ska det alltid vara något med dessa bilar? Ska införskaffa mig häst och vagn. eller varför inte slå på stort och köpa en åsna. Lika dyrt som bil,men dom behöver man iaf inte laga stup i minuten. Ja ja nog tjatat om skit bilar.

Skrev ju i förra inlägget att jag väntade paket. Tro det eller ej. Men i min brevlåda låg filten. Och jag som beställde den igår. Det gick undan det. STORT PLUS till
babyshop.se


Nu är det bara en bebis som saknas sen är allt färdigt. =)

Snart är det dags för kalas och jag funderar på vad man kan baka för gott. Bullar och muffins har farmor redan fixat. Men något annat mumsigt skulle inte sitta fel. Och tårta måste vi ju baka. Ja massor att göra. Och här sitter jag och latar mig. :(
Presenterna är iaf införskaffade och det känns verkligen skönt. Ett mindre problem ur världen. =)

Nä ska jag klä på barnen så min galne lille kille får åka cross.=)


Lundmyr of sweden


Denna underbara Lundmyr filt är äntligen på väg hem till min lilla brevlåda.
Babyshop.se säljer den nu för 199:-. Ordinarie pris är 499:- så jag kunde verkligen inte motstå att klicka hem den. =)


Att hitta rätt i livet


Jag har lärt mig att inte bli förvånad av mina underbara barns fantasi och hyss. Men jag kan heller aldrig sluta le åt deras upptåg. Deras små skratt får mig att bli alldeles varm inombords,och man känner direkt vad kärlek egentligen är. Att kunna skpapa ett perfekt liv genom att "bara kramas" för att sedan följa deras uppväxt och utveckling är något helt underbart.
När man får vara med om något sådant då vet man precis vad livet går ut på!


Ett energi ryck....

Idag har jag haft rycket och grejat här hemma. Energin har kommit tillbaka,och vad gör man inte för att kliningen ska försvinna.. Igår blev det inget målat på lampan,men däremot städade jag tills dammsugaren gick sönder. Typiskt att elprylar jämt ska ge sig i olägliga tillfällen. Men så är det väl med allt. 
Idag fick jag lust att piffa till "rummet" under trappan. Så det fick bli barnens lekrum här nere.

 
Saknas bara lite belysning och små hyllor att ha på väggen. Sen ska jag försöka piffa upp det tråkiga barnbordet. Funderar på någon rolig färg . =) Någon som har något tips på glad färg?

Nu lagas det mat i ugnen. Och snart är det dags för jobb och dagmamma.Slutar sent så idag blir det ingen mer bloggning. 
Hoppas ni får en bra dag!


Lamp-upp-piffnings kväll

Igår tog kliningen över mitt förstånd,och jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Fick ett stort sug och behov av att pyssla,för att kunna hålla mig lugn. Fick då en briljant idé att fixa sonens tråkiga lampa.


Så blev slut resultatet...
Mycket pill var det och den är fortfarande inte färdig. Men då har jag något att fortsätta på ikväll,så jag inte kliar sönder mig själv.

Andra sidan som ej är färdig målad än.Väntar på bättre pensel.=)

Detta är bilden jag kalkylerade av på ett A4 papper.
Sedan satte jag bilden innanför lampskärmen och förde över bilden med en blyertspenna.

Sonen älskar sin "ny pimpade" lampa. Så mitt kliande gjorde i alla fall lite nytta. =)

Det var mitt tips till er... Har ni en kliande kropp och inget bättre för er,ta och pimpa en lampa. =)


179 av 280 dagar

Fostrets utveckling - gravid vecka 26 (25+3)


Nu är bebisen lite drygt 35 cm lång från topp till tå och väger strax över 750 gram. Ögonen kommer att börja öppnas kring den här tiden och mot slutet av sjunde månaden kommer reaktionerna på ljud att mogna, eftersom hörselnerverna är mer utvecklade då. Bebisen fortsätter att ta små "andetag" som träning inför livet utanför, även om den än så länge andas fostervatten istället för luft.

Nu växer bebisen snabbt och hjärnan utvecklas i intensiv takt. Detta gör att ditt
näringsintag är viktigt. Fortsätt äta en välbalanserad kost med mycket grönsaker och fullkornspordukter. Fiberrik mat, som fullkornsprodukter, linser och råris innehåller mycket B-vitaminer och hjälper till att förebygga förstoppning.

• Observera, att forskning har visat att barn utvecklas i sin egen takt – även i livmodern. Sidorna om fostrets utveckling har gjorts som en allmän guide till hur din bebis växer.

Egna anteckningar:
Klådan gör mig totalt knäpp och jag står snart inte ut. BM misstänker graviditetsklåda(Hepatos) och i Torsdags fick jag ta gallsyror prov.Får svaret i veckan. Något fel måste det vara och jag behöver något för klådan. Kliar sönder mig själv och blir verkligen hel tokig av detta. Får Panik.... 101 dagar kvar att stå ut med denna klåda.

Graviditetshepatos

Vad är graviditetshepatos (intrahepatisk kolestas under graviditet– ICP)?


Graviditetshepatos (ibland kallat graviditetskolestas, ICP, intrahepatisk kolestas under graviditeten, intrahepatisk gallstas eller “graviditetsklåda”) är ett tillstånd som påverkar levern, vilken hos vissa kvinnor verkar vara överkänslighet mot graviditetshormoner. Galla produceras i levern och passerar i normal fall genom gallgångarna till tarmen, där det hjälper matsmältningen. Om man har graviditetshepatos minskar gallflödet till tarmen och gallsalter byggs upp i blodet.

Huvudsymptomet är
klåda, vanligtvis värre nattetid vilket kan leda till trötthet och insomningssvårigheter. Det börjar ofta på handflator och fotsulor och kan spridas till hela kroppen. En del kvinnor får så svår klåda att de kliar sig tills huden blöder. Ett mindre vanligt sätt som tillstånder yttrar sig på är gulsot. Klådan försvinner helt inom ett par veckor efter förlossningen.


 Hur konstaterar man graviditetshepatos?


Din barnmorska kommer att misstänka graviditetshepatos om du berättar att du har mycket klåda. Det finns naturligtvis andra orsaker till att huden kan klia mer än vanligt, som t ex att huden sträcks av den växande magen. Man ställer diagnosen, oftast genom blodprover, när andra möjliga orsaker uteslutits.

Den klåda som har samband medmed graviditetshepatos börjar oftast under graviditetens tio sista veckor, men det kan börja mycket tidigare. Den beskrivs av kvinnor som drabbats som konstant och ibland outhärdlig. Blodprover bör inkludera provtagning för gallsyror och leverfunktion. Om dessa prover är negativa men den gravida kvinnan fortfarande har klåda, bör proven tas om. Detta är viktigt, eftersom man känner till att kvinnor kan ha klåda en tid innan proverna visar positiva resultat för graviditetshepatos.

En
ultraljudsundersökning för att undersöka om det finns gallstenar rekommenderas också, eftersom detta kan vara en orsak till att gallflödet till tarmen blockeras. Det är sällsynt med gallstenar under graviditeten, men kvinnor som utvecklar graviditetshepatos har en större tendens att få gallstenar och det är möjligt att ha både gallstenar och graviditetshepatos.

Kan graviditetshepatos skada mitt barn?


Kvinnor som har graviditetshepatos löper en ökad risk för dödfödsel (1-2%). Ingen vet helt säkert varför. Fostret kanske dör på grund av gallsyrorna, som man vet kan gå över moderkakan, eller som resultat av syrebrist (drabbar 22-33%), eventuellt orsakad av problem med moderkakan. Prematurfödsel förekommer i 60% av fallen.

Hur behandlar man graviditetshepatos?


Man använder för närvarande huvudsakligen två preparat för att behandla graviditetshepatos. Ursodeoxykolsyra verkar minska klådan och kan göra så att leverfunktionen och gallsyreresultaten återgår till det normala. Kortisonpreparat (särskilt dexametason) kan också övervägas men kräver försiktig användning.

Kvinnor som har graviditetshepatos löper högre risk att blöda mer efter förlossningen. Detta beror på att galla krävs för att absorbera
K-vitamin från mat och K-vitamin hjälper blodet att koagulera .Vid vissa sjukhus ger man K-vitamin oralt varje dag tills förlossningen för att förebygga mot den lilla blödningsrisken. Det ofödda barnet får också skydd av K-vitaminet. I Sverige får också alla nyfödda en injektion av K-vitamin efter förlossningen, för att förebygga blödningar.

Det huvudsakliga målet med behandling är att minska risken för dödfödsel genom att förlösa de kvinnor som har såpass svår graviditetshepatos att detta bedöms vara en risk för barnet. Förlossningen planeras å snart som barnets lungor bedöms vara mogna.
Ultraljud kan visa hur barnet växer. För närvarande bedömer man att det är bäst att sätta igång förlossningen i graviditetsvecka 35-38. Barn som föds av kvinnor med svår graviditetshepatos efter igångsättning då har goda överlevnadschanser, medan risken för dödfödsel ökar om graviditeten tillåts bli fullgången.

Kommer jag att få graviditetshepatos nästa gang jag blir gravid?


Du löper 60-80% risk att få graviditetshepatos vid påföljande graviditeter.

Vad kan jag göra för att stå ut med klådan?


Det finns inga bevis för att särskild kost hjälper, men du kan försöka äta mindre mejeriprodukter, stekt och fet mat för att minska belastningen på levern. Ät sunt och håll dig till de vanliga riktlinjerna för graviditet, undvik alkohol och drick mycket vatten.

Du kan pröva detta mot klådan:

• Kylbalsam
• Krämer med kamomill eller ringblomma
• Bär lösa bomullskläder
• Undvik varma, fuktiga miljöer

Avslappning kan vara svårt, men kan hjälpa till att göra tillvaron drägligare. Sov när du kan, eftersom klådan kan störa nattsömnen. (Följ våra
sömnråd för gravida.) Försök avleda din uppmärksamhet från klådan genom att hålla dig aktiv och umgås med vänner.

Vad hander efter förlossningen?


Ditt barn kommer att behöva en injektion med K-vitamin strax efter förlossningen för att förebygga mot blödningar. Detta ges rutinmässigt till alla nyfödda barn i Sverige.

Det är mycket viktigt att du gör en efterkontroll av leverfunktionen 6-12 veckor efter förlossningen. Resultatet av denna kommer att bekräfta om diagnosen som ställdes var korrekt eller ej. Om dina värden fortfarande är onormala, behöver du remiss till en specialist.

Din läkare rekommenderar eventuellt ytterligare en undersökning för att se om du har gallstenar.

Du kan också få rådet att undvika preventivmedel som innehåller östrogen hädanefter. Prata med din barnmorska om vilka alternativ som är lämpliga. (Läs mer om
preventivmedel efter förlossningen.)

Andelen kvinnor som drabbas varierar, beroende på var man bor. Det är väldigt vanligt i Chile, men i Europa, med undantag av Skandinavien och Polen, drabbas mindre än 1% av alla gravida kvinnor. En undersökning som gjordes i Västra Götaland mellan 1999 och 2002 visade att en av 65 gravida kvinnor drabbades. Om det förekommit i din släkt och din mor eller syster drabbats, löper du större risk att själv drabbas.

 

Hur konstaterar man graviditetshepatos?


Din barnmorska kommer att misstänka graviditetshepatos om du berättar att du har mycket klåda. Det finns naturligtvis andra orsaker till att huden kan klia mer än vanligt, som t ex att huden sträcks av den växande magen. Man ställer diagnosen, oftast genom blodprover, när andra möjliga orsaker uteslutits.

Den klåda som har samband medmed graviditetshepatos börjar oftast under graviditetens tio sista veckor, men det kan börja mycket tidigare. Den beskrivs av kvinnor som drabbats som konstant och ibland outhärdlig. Blodprover bör inkludera provtagning för gallsyror och leverfunktion. Om dessa prover är negativa men den gravida kvinnan fortfarande har klåda, bör proven tas om. Detta är viktigt, eftersom man känner till att kvinnor kan ha klåda en tid innan proverna visar positiva resultat för graviditetshepatos.

En
ultraljudsundersökning för att undersöka om det finns gallstenar rekommenderas också, eftersom detta kan vara en orsak till att gallflödet till tarmen blockeras. Det är sällsynt med gallstenar under graviditeten, men kvinnor som utvecklar graviditetshepatos har en större tendens att få gallstenar och det är möjligt att ha både gallstenar och graviditetshepatos.

Kan graviditetshepatos skada mitt barn?


Kvinnor som har graviditetshepatos löper en ökad risk för dödfödsel (1-2%). Ingen vet helt säkert varför. Fostret kanske dör på grund av gallsyrorna, som man vet kan gå över moderkakan, eller som resultat av syrebrist (drabbar 22-33%), eventuellt orsakad av problem med moderkakan. Prematurfödsel förekommer i 60% av fallen.

Hur behandlar man graviditetshepatos?


Man använder för närvarande huvudsakligen två preparat för att behandla graviditetshepatos. Ursodeoxykolsyra verkar minska klådan och kan göra så att leverfunktionen och gallsyreresultaten återgår till det normala. Kortisonpreparat (särskilt dexametason) kan också övervägas men kräver försiktig användning.

Kvinnor som har graviditetshepatos löper högre risk att blöda mer efter förlossningen. Detta beror på att galla krävs för att absorbera
K-vitamin från mat och K-vitamin hjälper blodet att koagulera .Vid vissa sjukhus ger man K-vitamin oralt varje dag tills förlossningen för att förebygga mot den lilla blödningsrisken. Det ofödda barnet får också skydd av K-vitaminet. I Sverige får också alla nyfödda en injektion av K-vitamin efter förlossningen, för att förebygga blödningar.

Det huvudsakliga målet med behandling är att minska risken för dödfödsel genom att förlösa de kvinnor som har såpass svår graviditetshepatos att detta bedöms vara en risk för barnet. Förlossningen planeras å snart som barnets lungor bedöms vara mogna.
Ultraljud kan visa hur barnet växer. För närvarande bedömer man att det är bäst att sätta igång förlossningen i graviditetsvecka 35-38. Barn som föds av kvinnor med svår graviditetshepatos efter igångsättning då har goda överlevnadschanser, medan risken för dödfödsel ökar om graviditeten tillåts bli fullgången.

Kommer jag att få graviditetshepatos nästa gang jag blir gravid?


Du löper 60-80% risk att få graviditetshepatos vid påföljande graviditeter.

Vad kan jag göra för att stå ut med klådan?


Det finns inga bevis för att särskild kost hjälper, men du kan försöka äta mindre mejeriprodukter, stekt och fet mat för att minska belastningen på levern. Ät sunt och håll dig till de vanliga riktlinjerna för graviditet, undvik alkohol och drick mycket vatten.

Du kan pröva detta mot klådan:

• Kylbalsam
• Krämer med kamomill eller ringblomma
• Bär lösa bomullskläder
• Undvik varma, fuktiga miljöer

Avslappning kan vara svårt, men kan hjälpa till att göra tillvaron drägligare. Sov när du kan, eftersom klådan kan störa nattsömnen. (Följ våra
sömnråd för gravida.) Försök avleda din uppmärksamhet från klådan genom att hålla dig aktiv och umgås med vänner.

Vad hander efter förlossningen?


Ditt barn kommer att behöva en injektion med K-vitamin strax efter förlossningen för att förebygga mot blödningar. Detta ges rutinmässigt till alla nyfödda barn i Sverige.

Det är mycket viktigt att du gör en efterkontroll av leverfunktionen 6-12 veckor efter förlossningen. Resultatet av denna kommer att bekräfta om diagnosen som ställdes var korrekt eller ej. Om dina värden fortfarande är onormala, behöver du remiss till en specialist.

Din läkare rekommenderar eventuellt ytterligare en undersökning för att se om du har gallstenar.

Du kan också få rådet att undvika preventivmedel som innehåller östrogen hädanefter. Prata med din barnmorska om vilka alternativ som är lämpliga. (Läs mer om
preventivmedel efter förlossningen.)

Reviderat i februari 2009

Skrivet för Sverige
Godkänt av BabyCenters medicinska rådgivare


Helgen....

Jag tjatar massor om att tiden rusar iväg. Och det gör den verkligen iaf nu när det väl är helg. Vips så är den borta,och i morgon är det dags in i arbetslivet igen.
Våran helg har inneburit shopping... "Råkade" nämligen hanma i ullared igår. =) Köpte presenter till dom små,som har sina födelsedagar om nåra veckor. Blev lite till bebisen med när vi ändå var där och handlade.
Idag är det cross som gäller. Det var det första sonen pratade om när han vaknade." ill åka cossen"....

Så nu ska vi ta på oss och åka lite cross i den härliga värmen där ute.
Ha det så bra...


Mina små superhjältar


Superhjälten: Nakenfis till vänster och till höger traktorhjälten

Det blev inte så mycket rensat i garderoben. Bytte mest plats på allt som fanns i den. Typiskt att man aldrig kan göra färdigt något. Men nu har jag iaf bebis påslakan i en låda och allt det andra i garderoben.
Barnens energi har varit på topp och det märks att dom varit hemma alldeles för länge nu.
Damen fick lust att leka super hjälte och Casper är ju inte sen att hänga på. =) Så det har mina änglar lekt idag.
Casper har även haft fotvård med spagetti. Inte helt fel för fötterna kanske. Ibland kan jag inte sluta beundra dom små's fantasi och energi. Hur kommer dom på alla lekar och hyss? Önskar ibland att jag själv hade den fantasin och energin som dom har. Vad mycket gjort man skulle få då. Brukar ha energi över till att greja hemma och pyssla,men det är väl inte så konstigt att den försvunnit kanske. Jag menar orken har ju en tendens att försvinna när man är gravid.

Nu ska barnen badas och hemmet städas. Sen blir det tidigt kväll i sängen.


Torsdag


Känner mig verkligen lagom trött på att vara hemma nu. Men idag fick det bli så igen. Och samtidigt var jag tvungen att åka in till labb i morse för att ta faste prover. Men det gick fint och här sitter jag. Har ätit en god frukost men dom små älsklingarna. Och nu är det full rulle här hemma. Haley har fortfarande feber och jag börjar undra när det ska ge sig. Casper's ögon börjar däremot bli bra nu. Men ändå har dom fullt med energi i kroppen och över som vanligt någon slags kampsport.

Ska försöka sätta igång med lite röjning i garderob och skåp här hemma.
Kan behövas,och har man ändå inget bättre för sig så kan man ju passa på.
Så mer spännande än så blir nog inte våran dag.

Vad händer för er en dag som denna?


Ha en fortsatt trevlig dag

Bilden är lånad från
Tradera/väggord


Bebis shopping

Jag har nog alltid varit lite sen med att köpa grejer till bebben som varit i magen. Så är det även denna gången. Finns väl egentligen en stor anledning till detta. Har alltid varit rädd att det ska hända något under graviditeten eller förlossningen. Och har därför inte velat ha så mycket saker hemma. Även om jag har en bra stund kvar så har det blivit lite shoppat. Jag har köpt 2 bodys och resten står min mamma för. =)
Men visst är det riktigt mysigt att kika på små kläder. Tänk att mina vildingar har varit så små en gång i tiden,att dom fått plats i storlek 50. Det kan man verkligen inte tänka sig nu när dom är så stora och pratar på massor.
Tiden går alldeles för fort ibland,men samtidigt är det rätt skönt att tiden går. Tänk om den skulle stå alldeles stilla. Vad lång tråkigt allt skulle bli!



Snöoväder



Usch och fy vilket väder det är där ute. När ska det sluta snöa? Har inte varit så här mycket vinter på flera år. Ska väl inte klaga nu när vi äntligen fått en riktig vinter. Men någon gång borde den ju vara över. Mer snö behöver det ju absolut inte komma iaf. Men ändå så öser det ner. I förrgår gav jag mig in på att skotta,och det skulle jag inte gjort. Så idag får det se igen snöat ut. Har inte tänkt att ge mig ut i snön ändå idag.

Barnen är sjuka och jag har som sagt fått stanna hemma idag oxå. Stackars mina små. Allihop behöver få komma ut i arbets och dagmamme livet snart. Blir ju tokiga av att bara gå hemma och inte göra nåt speciellt. Får se hur slutet av veckan ser ut.
Idag ska vi nog försöka ta och baka. Får se vad skafferiet har att erbjuda. Kanske kan bli en och annan liten muffins???


En grubblares vardag.....



Jag har nog alltid varit en grubblare. Funderar på allt i minsta detalj,men på senaste tiden har grubblandet fått stanna kvar där inne för tiden har inte riktigt räckt till. Mina tankar har just nu startat angående ängla föräldrar och barnlösa familjer. Läser endel bloggar om detta och jag kan inte sluta fundera. Jag har konstaterat att jag är världens lyckligaste människa. Jag har fått 2 friska barn och nu är det 3:e på väg. Även om graviditeterna inte varit en dans på rosor så har dom ändå varit helt smärtfria. Men jag kan iaf få barn. Utan som hellst problem.
Vad är det som säger att vissa ska kunna få och andra inte? Och vad är det som säger att vissa barn ska få stanna på denna jord och andra inte? Varför ska våra små änglar ryckas ifrån oss? Vem är det som har bestämt att livet ska se ut som det gör? Att andra får leva och andra inte. Att rycka ett helt friskt barn ifrån en väntande familj och ett väntande hem,utan som hellst anledning.

Allt låter luddigt,jag vet. Men mina tankar kan vara bra luddiga ibland.
Och vem är det som bestämt att vissa ska kunna få barn utan som hellst problem,men andra dom ska få kämpa och ändå kanske aldrig få några? Jag "brukar" säga att livet är bra orättvist och det kommer jag fortsätta att säga. Visst att livet inte alltid kan vara en dans på rosor. Men varför ska allt vara så "hårt"...
Jag skänker en tanke till ängla föräldrar och en tanke till barnlösa föräldrar. För det är tyvärr allt jag kan göra. Hade jag kunnat ge ett barn tbx till en väntande familj,då hade jag tagit mitt trollspö och utan tvekan gjort detta.
Hade jag kunnat ge en barnlös mamma och pappa ett barn,då hade jag utan tvekan ropat på storken,och gjort mamman eller pappan friska...
Och jag kommer alltid vara tacksam för dom underbara och älskade barn jag skapat och fått.


Tisdags bestyr

Då sitter man här med två lekande sötisar vid sin sida,håret på sne i mys kläder och utanför fortsätter det att snöa. Idag har vi haft sovmorgon (brukar vi alltid ha när vi är lediga). Lika skönt varje gång. Barnen är snoriga och nu har Haley åkt på feber,ont i halsen och öron ont.Men nu hostar hon inte så hon kräks längre. Casper är fortfarande gleggig i ögonen och hängig. Nu har dessa tider börjat igen. Barnen skulle varit hos dagmamman i några timmar medans jag var på möte i eftermiddag. Men eftersom dom inte är så krya hjälper min snälla mamma mig med barnen. Och hur det blir i morgon det får bli en kvällsfråga. Men skulle tippa på att jag får vara hemma med dom. Om vi har tur och barnen är friska till helgen,blir det Ullared. =) Barnens födelsedagar börjar närma sig.Och det bästa stället att fynda är ju i ullared har jag hört. =) Någon som har något förslag på vad man kan köpa till en 4 årig tjej och en 2årig pojke?

Nu ska det ätas en god frukost och sedan in i duschen för att sedan lukta nyponros.
Ha en trevlig dag!


Bara undrar varför?

Älskar verkligen att få kommentarer från er mina läsare.Dom är guld värda
Men det jag gillar minst är att få lite "spydiga" anonyma kommentarer. Det visar bara att man inte står för det man skriver och då kan man lika gärna strunta i att skriva. Låter kanske lite väl hårt. Men tyvärr har jag tröttnat på att bara lalla med och ignorera dessa kommentarer.

Fadern är självklart glad över bebisen.Trodde inte ens att jag skulle behöva skriva detta i mina alla inlägg. Hädan efter ska jag skriva klart och tydligt.

Nu har jag fått lätta mitt hjärta,även om det kanske inte var världens roligaste inlägg för er att läsa.





173 av 280 dagar

Fostrets utveckling - gravid vecka 25 (24+4)


Bild och text är lånad från babycenter.se

Bebisen väger nu nästan 660 gram och är ungefär 35 cm lång från hjässa till häl. Den gör andningsrörelser, men har fortfarande ingen luft i lungorna. Undersökningar har visat, att ett 26-veckors foster reagerar på beröring. Om du lyser med en ficklampa på magen kommer bebisen att vända på huvudet, vilket har tolkats som att synnerven har börjat fungera.

När du har tid på BVC kontrolleras ditt blodtryck och du får lämna urinprov. På så vis kan man upptäcka tidiga tecken på
havandeskapsförgiftning och diabetes så att behandling kan sättas in om det behövs.

Fingrar, handleder och händer kan kännas
domnade eller värka. Det kan bero på att karpaltunneln, liksom så många andra vävnader i kroppen, svällt upp. Det medför att nerver som löper i tunneln kläms, vilket kan orsaka smärta. Handledsstöd kan hjälpa, liksom att ta kosttillskott med vitamin B6. Prata med din barnmorska eller läkare om du har fortsatta besvär och läs våra tips om självhjälp för domnade eller värkande fingrar.

• Observera, att forskning har visat att barn utvecklas i sin egen takt – även i livmodern. Sidorna om fostrets utveckling har gjorts som en allmän guide till hur din bebis växer.

Egna anteckningar:  Nu har jag 107 dagar kvar. Fast det känns som att tiden går i ultrarapid så är det inte så vidare långt kvar nu. Jag och barnen längtar något grymt efter bebis. Och tycker att den gärna får komma några dagar för tidigt. Men bara några.

Skrivet för Sverige
Godkänt av BabyCenters medicinska rådgivare

RSS 2.0